İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir? | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Bir bilgisayar alırken işletim sistemi incelenmelidir. Bilgisayarda kurulumu yapılan işletim sistemi, donanım ve yazılım ile beraber uyum içinde çalışır. Cihazlardan kullandığınız her bir programda işletim sisteminin özelliğine göre çalışır.

Günümüzde gelişen teknolojide çok sayıda işletim sistemi bulunur. Bu sistemlerde artılar olduğu gibi eksiler de olabilir. Yeni bir bilgisayar alırken mutlaka işletim sisteminin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekir. İşletim sistemleri sahip oldukları özellikleri sayesinde işleri büyük bir ölçüde kolaylaştırır.

Bilgisayarda bulunan donanım kaynaklarının yönetilmesinde işletim sistemi sorumludur. Bununla beraber bazı uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde harekete geçer.

İşletim Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Oldukça fazla işletim sistemi bulunur. Bilgisayarın yazılımına göre işletim sistemi farklılık gösterir.

Günümüzde çok fazla kullanılan ve en fazla tercih edilen işletim sistemleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Windows
  • Apple OSX
  • Linux
  • UNIX
  • Android
  • Pardus
  • IOS

En çok kullanılan ve en çok tercih edilen işletim sistemleri bunlardan oluşuyor. Şimdi bu işletim sistemlerine yakından bakalım.

Windows İşletim Sistemi

Günümüzde bilgisayar sistemlerinde çok fazla tercih edilen işletim sistemi Windows’tur. Windows işletim sistemini Microsoft firması geliştirmiştir. Windows işletim sistemi ilk önce Mc-Dos adıyla piyasaya sürülmüştür.

Bu işletim sistemini her kullanıcı oldukça kolay bir şekilde öğrenebilir. Bunun yanında oldukça pratik bir kullanımı da vardır. Sahip olduğu pratik kullanım sayesinde çok sayıda kişinin tercih ettiği bir işletim sistemi olarak Windows işletim sistemi ön plana çıkar.

Apple OSX İşletim Sistemi

Apple firmasının ürettiği işletim sistemi piyasa ilk olarak macintosh ismiyle sürülmüştür. Bu sistem 1984 yılında piyasaya çıkmıştır. Zaman içinde kendini geliştirmeyi başarmıştır. Bu yüzden hâlen kullanılır.

UNIX İşletim Sistemi

Bu işletim sistemi 1960’lı yılların sonunda Brain Kernighan tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi C yazılımı ile ortaya çıkarılmıştır. Bu yüzden kullanımı oldukça kolaydır.

Pardus İşletim Sistemi

Linux işletim sistemi örnek alınarak TÜBİTAK yapımı bu işletim sistemi, geliştirilmeye müsait bir işletim sistemidir. Üstelik bu işletim sistemi yerli bir işletim sistemidir. Oldukça hızlı bir şekilde kurulumu yapılır. Pardus işletim sistemi pratik kullanımı ile de dikkat çeker. Ayrıca çoklu dil özelliğine de sahiptir. Bu sebepten dolayı kullanıcıya büyük bir kolaylık sağlar.

Bu işletim sisteminin bu zamana kadar yayınlanan 5 farklı ana sürümü bulunur. Bununla birlikte Pardus işletim sisteminin 9 adet de ara sürümü mevcuttur. 2 farklı kurumsal sürümü de dahildir. Hem yerli olması hem de kullanıcıya sağladığı kullanım kolaylığı ile oldukça fazla tercih edilir.

Android

Linux işletim sistemi örnek alınarak Android işletim sistemi hazırlanmıştır. Bu işletim sistemi açık kaynak kodludur. Mobil cihazlar ve cep telefonları için geliştirilmiştir. Kullandığımız cep telefonların büyük bir kısmında Android işletim sistemi kullanılır.

Bu işletim sistemine sahip olan telefonların mobil mağazalarından olan Google Play Store ön planda yer alır. Bu sanal mağaza, Google tarafından kurulmuştur. Ayrıca bu sanal mağaza profesyonel sistem ile faaliyetine devam eder. Günümüzde en fazla kullanılan ve pek çok kişinin tercihi olan mobil işletim sistemi Android popüler bir işletim sistemidir.

Bu sistem her geçen gün kendini günceller ve kullanıcının karşısına yenilikler ile çıkar. Bu sistem bütün ihtiyaçlara en iyi şekilde karşılık verir.

iOS İşletim Sistemi

Apple’ın ortaya çıkardığı Maç OS İşletim sistemi baz alınarak geliştirilen iOS işletim sistemi, Apple tarafından ortaya çıkarılan cihazların işletim sistemi ihtiyacını karşılar. Ayrıca Linux tabanlı bir işletim sistemi olarak da bilinir. Üretilen bütün Apple ürünlerinde kullanılan bir sistemdir. Bu işletim sistemi de diğerleri gibi her geçen zaman kendisini günceller ve geliştirir. Kullanıcının ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak için güncellemelerine devam eder.

İşletim Sisteminin Çalışma Şekli Nasıldır?

Bilgisayarın açılması ile beraber işletim sistemi de çalışmaya başlar. Sonrasında bilgisayarda yüklü olan uygulamalar ekrana yansımaya başlar. İşletim sistemi ikiye ayrılır. Kapalı kaynak kodu ile çalışan işletim sistemi ve açık kaynak kodu ile çalışan işletim sistemi olarak iki gruptadır.

İşletim Sistemin Görevleri Nelerdir?

İşletim sisteminin bilgisayarda sahip olduğu görevler vardır. Bu görevler bilgisayarın performansında oldukça önemli rol oynar.

İşletim sisteminin sahip olduğu görevler şu şekildedir;

  • İşletim sistemi bilgisayar donanımının kaynaklarını programlayıp kullanıcılar arasında paylaşım yaptırır. Bu sayede aynı anda çok sayıda program açılmış olur.
  • İşletim sistemi bilgisayarda çalışan işlemleri yönetir. Bununla birlikte işlemleri de sona erdirir. Aynı zamanda durdurur veya devam ettirir.
  • Dosya düzenlemesi ve oluşturması veya dosyaları taşıma gibi işlemleri yönlendirir. Bu sayede dosyalar daha hızlı bir şekilde düzenlenir.

İyi bir bilgisayarda öncelikli olarak bir işletim sistemi aranır. İşletim sistemleri bilgisayar gibi cihazların donanımını yönetir.

İşletim Sisteminin Bilgisayara Katkısı

Ayrıca uygulamaların da çalışmasını sağlar. İşletim sistemleri bilgisayarın performansını büyük oranda arttırır. Aynı anda birden fazla program işletim sistemi sayesinde açılabilir. Bu sayede bilgisayar kullanımı daha kolay bir hale gelir.

İşi bilgisayar üzerinde olan kişiler için işletim sistemi oldukça büyük önem taşır. Teknolojinin gelişmesi ile beraber işletim sistemlerinin çeşitleri de artmaya başlar. Bu sayede ihtiyacınızı karşılayan bir işletim sistemini seçtiğinizde bilgisayarın verimliliğini ve hızını da arttırmış olursunuz.

Görmüş olduğunuz gibi işletim sistemi ve işletim sistemi çeşitleri hakkında detaylı bilgiler bu bilgilerden oluşuyor. İşletim sistemleri bilgisayar için büyük bir önem taşır. Bilgisayarın hızına kadar oldukça önemli bir rol oynar.