Macos İşletim Sistemleri Nelerdir? | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Macos İşletim Sistemleri Nelerdir?

Macos İşletim Sistemleri Nelerdir?

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Apple ürünü olan mac bilgisayarlar çalışmak amacıyla macos işletim sistemleri kullanır. Aynı zamanda macintosh olarak anılan bu işletim sistemleri 1984 yılından beri farklı çeşit ve sürümleriyle piyasada bulunur. Böylelikle mac bilgisayar kullanıcıları tarafından cihazlara bağlı olarak edinirler.

Macos İşletim Sistemi Nedir?

Macos, Apple Inc tarafından tasarlanan, hybrid çekirdeğini kullanan, sahipsiz işletim sistemlerinden olan ve açık-kapalı kaynak kodlarının kullanımıyla hazırlanan işletim sistemidir. Bu işletim sistemlerinin en önemli özelliği Aqua kullanıcı arayüzüne sahip olmasıdır. Bu arayüz grafiksel özelliğe sahiptir.

Macos İşletim Sistemlerinin İsimleri Nelerdir?

Firma tarafından ilk olarak 1984 yılında piyasaya sürülen macos işletim sistemleri zaman içerisinde gelişmiş ve farklı türlere ayrılmıştır. Her gelişim sonucunda da farklı bireylere hitap etmiş ve eski işletim sistemlerini kullanan kişiler tarafından tercih edilmiştir. Ayrıca geliştirilen mac (Macintosh) bilgisayarlar için uygun duruma getirilmiştir.

  • Klasik Macos
  • Macos System
  • Macos 8
  • Macos 9
  • Macos X
  • Macos 11
  • Macos 12
  • Macos 13
  • Macos 14

Bu işletim sistemlerini Mac cihazlarında kullanmak isteyen kişilerin sistemleri edinmeleri için yararlanabilecekleri iki seçenek vardır. Bunlar Apple Software Update ve Mac App Store adresleridir.

Klasik Macos İşletim Sistemi

Klasik Macos mac bilgisayarlar için üretilmiş olan ilk işletim sistemlerini oluşturur. Sistemin yayınlandığı tarih 24 Ocak 1984’tür. Bu tarihten sonra Mac sahipleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Klasik Macos sistemi cihazlarda fare kullanımını destekler. Ayrıca siyah-beyaz kullanıcı arayüzüne sahiptir. Ücretli olarak kullanıcılara sunulan klasik Macos sürükle bırak özelliğiyle dikkat çeker.

Macos System İşletim Sistemi

Macos system işletim sistemi Macintosh sistemin ortaya çıkmasının ardından geliştirilmiş bir sistemdir. İlk yayın tarihi 1984 olup 1997 yılına kadar kullanılmıştır. System isminin daha çok kullanıldığı bu sistem 1-7 aralığında sürümlere sahip olmuştur. Tarihler 1991 yılını gösterdiğinde Apple tarafından Macos System 7 sürümü piyasaya çıkmıştır.

Macos System 7 sürümünde pek çok yeni özellik bulunur. Bu özellikler çoklu uygulama, quicktime, renkli arayüz, sanal bellek ve bellek iyileştirme özellikleridir. Bu işletim sistemi Macos 8 üretildiği 1997 yılına kadar kullanılmıştır. Aynı zamanda System ismini kullanan son işletim sistemi olma özelliğine sahiptir.

Macos 8 İşletim Sistemi

Macos 8 işletim sistemi 26 Temmuz 1997 tarihinde yayınlanmıştır. Macos 8 yayınlandıktan sonra Apple tarafından üretilen ürünlerin System olarak isimlendirilmesinden vazgeçilmiştir. Macos 8 sisteminin kod ismi Tempo olarak belirlenmiştir.

Bu sistem 8.0, 8.1, 8.5 ve 8.6 güncellemeleri ile kullanılmıştır. Son sürümü ise Macos 8.6 olup 1999 yılında Macos 9 yayınlanana kadar kullanılmıştır. Macos 8 işletim sistemini en önemli özelliği hızlı performans imkanı vermesi, verimli dosya sisteminin bulunması ve güvenlik iyileştirmeleriyle dikkat çeker.

Macos 9 İşletim Sistemi

23 Ekim 1999 tarihinde yayınlanan işletim sistemi Macos 9 ismini almıştır. Macos 9 firewire, bellek yönetimi, dosya yönetimi, anahtar zincir, uzaktan erişim, ses desteği ve nano çekirdek gibi özellikleri barındıran bir sistemdir.

Macos 9 işletim sisteminin en önemli özelliği klasik Macos sistemlerinin sonuncusu olmasıdır. Macos X yayınlanana kadar kullanımı devam etmiştir.

Macos X İşletim Sistemi

Macintosh işletim sistemleri 10 versiyona ulaştıktan sonra Macos X olarak isimlendirmeye başlamıştır. İlk sistem olan Macos X 24 Mart 2001 tarihinde yayınlanmıştır. Bu sistemin kod adı ise Cheetah (çita) olarak belirlenmiştir.

Macos X klasik Macos işletim sisteminden tamamen farklıdır. Bunun nedeni ise Apple tarafından sistem kod tabanının değiştirilmiş olmasıdır. Hazırlanan kod taban ise unix ile benzerlik içerir. Bu işletim sisteminin pdf desteği, email desteği, bellek koruma, terminal, adres defteri, sherlock ve textedit gibi gelişmiş özellikleri bulunur.

Macos X yayınlandığı 2001 tarihinden itibaren yeni sürümleri ile geliştirilmiştir. İşletim sisteminin sürümleri puma, jaguar, panther, tiger, leopard, snow leopard, lion, mountain lion, mavericks, yosemite, el capitan, high sierra, mojave ve catalina gibi isimlerle adlandırılmıştır.

Ayrıca bu sürümler 10.1, 10.2 şeklinde de isimlendirilmiştir. Son sürüm ise 10.15 olup Macos 10.15 Catalina sürümü olarak anılır. Bu işletim sistemlerinin kullanımı ise 2020 yılında Macos 11 piyasaya sürülene kadar devam etmiştir.

Macos 11 İşletim Sistemi

Macos 11 firma tarafından 22 Haziran 2020 yılında tanıtılan ve 13 Kasım 2020 tarihinde piyasaya sürülen işletim sistemidir. Aynı zamanda Big Sur kod adını alan sistem yeni kullanıcı arayüzü ve mimari ile geliştirilmiştir. Ayrıca bu işletim sistemi ios, apple socs ve ipados isimli uygulamaları destekleyecek şekilde geliştirilmiştir.

Macos 11 işletim sistemi APSL lisansına sahip olup zamanı geldiğinde güncellemelerin arka planda otomatik şekilde yapılması özelliğine sahiptir. Ayrıca bu sistemde veri güvenliğine büyük önem verilmiş ve bunun için imzalı ses desteğinin hazırlanması sağlanmıştır. Böylelikle cihazlardan veri sızmasının önüne geçmek hedeflenmiştir.

Macos 12 İşletim Sistemi

Macos sistemleri arasında Macos 11 ardından yayınlanan Macos 12 sistemi yer alır. Bu sistemin firma tarafından tanıtımı 7 Haziran 2021 tarihinde yapılmış olup sistemin yayınlanması ise 21 Ekim 2021 tarihinde olmuştur.

Monterey kod ismini kullanan Macos 12 sistemi cihaz sıfırlama, safari tarayıcısı, canlı metin, ipucu desteği, mod değişimi ve filtreleme gibi özelliklerle tasarlanmıştır.

Macos 13 İşletim Sistemi

Macbook, Mac pro, İmac, Mac mini ve Macbook Air gibi cihazların kullanabileceği Macos 13 işletim sistemi 6 Haziran 2022 tarihinde tanıtılmıştır. Sistemin piyasaya çıkması ise 24 Ekim 2022 tarihini bulmuştur.

Ventura kod adına sahip olan Macos 13 çok sayıda yenilik ve gelişmiş özelliğe sahiptir. Bu özellikler arasında hava durumu, siri yeni tasarım, hava durumu, arama aktarma, game center, saat ve sistem tercihleri özellikleridir. İşletim sisteminin son güncellemesi ise Macos 13.4 beta 1 güncellemesidir. Bu güncelleme 21 Haziran 2023 tarihinde yapılmıştır.

Macos 14 İşletim Sistemi

Macos 14 yayınlanan son Macos işletim sistemi olma özelliğini taşır. Sonoma ismini de alan bu işletim sistemi 5 Haziran 2023 tarihinde tanıtılmış ve dağıtılması 26 Eylül 2023 tarihinde olmuştur. İşletim sistemindeki bulunan çekirdek türünü Hybrid çekirdek oluşturmuştur.

Macos 14 işletim sisteminin dikkat çeken özelliklerinden bazıları ise şunlardır; masaüstü widget, pdf kolaylaştırma, ekran koruyucusu yenilikleri, oyun modu ve güncel oyunlar, konum servisi, video konferans ve safari tarayıcısında yapılan yeniliklerdir.

Bu işletim sistemi son versiyon olduğu için sistem gereksinimleri oldukça ileri seviyededir. Bunun için kişilerin Mac ve benzeri cihazlarındaki sistem özelliklerini inceleyerek Macos 14 işletim sistemini edinmeye karar vermeleri gerekir.