Ofis Yazılımı Nedir? Özellikleri Nelerdir? | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Ofis Yazılımı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ofis Yazılımı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Okuma süresi Okuma süresi : 6

İş yerlerinde farklı çalışmaların etkili şekilde yapılabilmesi adına devreye giren ofis yazılımı paketleri ile beraber artık önceki dönemlerde zorlu olan işlemler daha kolay hale gelmiş oluyor. İlk olarak kullanılmaya başlandığı zamanlardan itibaren sıklıkla tercih edilen bu yazılımlar kendi içlerinde gelişmeye başlaması ile beraber de son derece fazla alanda aktif olarak kullanılmaya devam etmiş durumdadır.

Ofis Yazılımı Nedir?

Aktif olarak bilgisayar kullanıcılarının vazgeçilmezleri arasında kendine yer bulan ofis yazılımları, doğru şekilde kullanılması halinde ciddi avantajları sunuyor. İlk olarak kullanılmaya başladıkları zamanlardan günümüze geçen süre içerisinde elektronik tablolar, veritabanı yönetim sistemi, kelime işlemciler gibi sistemler yer alıyor. Kullanılan bu yazılımlar sayesinde işlemler daha hızlı ve etkili şekilde yapılabiliyor.

Ofis Yazılım Özellikleri Nelerdir?

Ofis yazılımları kendi içlerinde farklı özellikleri barındırıyor.

Bu özelliklerden bazıları şunlardır;

  • Metin düzenleme araçları, kendi içlerinde paragraf ve font düzenlemeleri, stil alternatifleri, tablolar, resim ekleme ve düzenleme gibi farklı özellikler yer alır.
  • Verilerin organize edilmesi aşamasında elektronik tablolar ile etkileyici sonuçlar elde edilir.
  • İş ya da eğitim için sunum hazırlanması gerektiği durumlarda çok fazla zaman geçirilmeden gerekli olan adımların atılması sağlanır.
  • Çalışanların hazırlamış oldukları belgeleri birbiri ile paylaşmaları ofis yazılımları sayesinde mümkün hale gelmiş oluyor. Birden fazla çalışan, aynı belge üzerinde rahatlıkla işbirliği yapabilir.
  • Güvenlik konusu farklı konularda olduğu gibi ofis yazılımları için de son derece önemlidir. Verilerin güvenliği ve gizliliği ile alakalı farklı güvenlik önlemleri bulunuyor.

Bu özellikler sayesinde ofisler doğru yazılımları seçerek çalışmalarını kolaylaştırmayı başarıyor.

İşbirliği ve İletişim Yazılımları Nelerdir?

İşletmelerde çalışanların iletişimlerini etkili şekilde kurabilmesi, işbirliğini yapabilmesi ve projelerin üzerinde beraber çalışması bu yazılımlar ile mümkün oluyor. Proje yönetimi ve iş takip yazılımları (Trello, Monday.com, Jira, Asana), dosya paylaşımı ve işbirliği platformları (Google Drive, Dropbox, OneDrive, Microsof SharePoint), e-posta işlemcileri ve grup mesajlaşma uygulamaları (Gmail, Slack, Microsoft Teams, Microsoft Outlook) uygulamaları ile gerekli çalışmaların kolaylıkla yapılabilmesi mümkün hale gelmiş oluyor.

Ofis Üretkenlik Yazılımları Nelerdir?

Başta belgelerin oluşturulması olmak üzere sunum hazırlama, veri analizi gibi genel iş verimliliğinin arttırılması adına kullanılan yazılımlar ofis üretkenlik yazılımları olarak tanımlanıyor. Bunların başında gelen ve en popüler yazılım ise şüphesiz ki Microsoft Office.

Yazılımın içerisindeki ürünler ofislerdeki ihtiyaçların en iyi şekilde karşılanmasını sağlaması ile ön plana çıkıyor. Bu yazılım yanı sıra LibreOffice, WPS Office, Apple iWork, Google Workspace, Zoho Office Suite, OnlyOffice ve Apache OpenOffice de yine aynı amaçla kullanılan yazılımlar arasında bulunuyor.

Zaman Yönetimi ve Dijital Yazılımları Nelerdir?

Farklı alanlarda faaliyetlerini sürdüren işletmelerin vakitlerini en verimli şekilde yönetirken iş süreçlerini başarılı şekilde optimize edebilmeleri zaman yönetimi ve dijital yazlımlar ile mümkün hale geliyor. Başta Google Takvim olmak üzere Any.do, Microsoft Outlook Calender, Todoist, RescueTime, Toggl, Forest, Focus@Will ve Notion gibi yazılımlar ile konu hakkında etkileyici çözümler elde etmek isteyen işletmeler aradıklarını bulmayı başarıyor.

Muhasebe ve Finans Yazılımları Nelerdir?

İşletmeler için muhasebe ve finans konusunda sıfıra yakın hata ile çalışmalar yapmak son derece önemlidir. Bu aşamada meydana gelebilecek olan hataların sonuçları çoğu zaman tahmin edilenlerden daha ciddi olabilir.

Muhasebe ve finans yazılımları da işletmelerin muhasebe kayıtlarını tutmaları başta olmak üzere finansal işlemlerini yönetebilmeleri ve mali durumlarını incelemeleri aşamasında yardımcı olurlar. QuickBooks, Xero, Oracle NetSuie, Zenefits, Sage başta olmak üzere farklı yazılımlar bu konuda işletmelere hizmet vermeye devam ediyor.

Personel Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yazılımları Nelerdir?

Çalışma hayatında yer alan işletmeler için insan kaynaklarını yönetmek son derece önemlidir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ne kadar iyi bir şekilde yönetilirse, çalışanların sahip oldukların hakların korunması da o denli başarılı olur.

Personel yönetimi ve insan kaynakları yazılımları iş gücü ile alakalı süreçlerin daha verimli şekilde yönetilmesini sağlar. Workday, Zenefits, BambooHR, ADP Workforce Now, Namely, Gusto, HRMS gibi yazılımlar ile ilgili süreçler daha kolay ilerlemiş olur.

Doküman Yönetimi ve Arşivleme Yazılımları Nelerdir?

İşletmelerde hazırlanılan belgelerin depolanması, düzenlenmesi, paylaşılması ve arşivlenmesi söz konusu olduğu zaman doküman yönetimi ve arşivleme yazılımlarını kullananlar aradıklarını en iyi şekilde elde etmeyi başarıyorlar.

Bu yazılımlar arasında yer alan Microsoft SharePoint, Google Drive, Box, Dropbox Business, DokuWare, OneDrive for Business, Adobe Document Cloud, Evernote Business, Open Tewt Content Suite gibi yazılımlar ile içeriklerin yönetilmesi ve depolanması süreçleri rahatlıkla organize edilebiliyor.

Veri Koruma ve Güvenlik Yazılımları Nelerdir?

İşletmelerdeki hassas verilerin korunması, hangi alanda faaliyet gösterir olurlarsa olsunlar son derece önemlidir. Özellikle siber saldırıların devreye girerek işletmelere ait önemli bilgilerin kötü niyetli kişilerin ellerine geçmemeleri için veri koruma ve güvenlik yazılımları son derece önemli bir yere sahiptir.

Antivirüs yazılımları başta olmak üzere veri şifreleme yazılımları, firewall çözümleri, e-posta güvenliği yazılımları, uyumluluk ve gizlilik yazılımları, dosya güvenliği ve DLP yazılımları, ağ güvenliği ve sızma testi araçları ile konu hakkında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne başarılı şekilde geçilmiş olur.

Uzaktan Erişim ve Mobil Yazılımları Nelerdir?

Çalışanların yalnızca çalışmalarını yaptıkları iş yerlerinde değil farklı yerlerden de işlerini yönetebilmeleri ve verimliliklerini arttırabilmeleri uzaktan erişim ve mobil yazılımlar kullanılarak mümkün hale gelmiş oluyor.

Bu konu ile alakalı en fazla kullanılan ofis yazılımları ise AnyDesk, TeamViewer, Go To My PC, VMware Horizon, Google Workspace, Microsoft 365, Citrix Workspace, LogMeln gibi farklı uygulamalar sayesinde çalışanlar sanal masa üstlerinin yanı sıra uygulamalarına da rahatlıkla ulaşabilirler. Bu da verimliliği üst düzeye çıkartırken dokümanlara erişim ve bunları düzenleme imkanının elde edilmesini sağlıyor.