Windows Server 2016 Kurulum Platformları Ve Sürümleri | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Windows Server 2016 Kurulum Platformları Ve Sürümleri

Windows Server 2016 Kurulum Platformları Ve Sürümleri

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Windows server 2016 kurulum işlemleri Windows tarafından belirlenen işlem adımları ile yapılır. Windows işletim sistemleri arasında en hızlı sürüm olduğu gösteriliyor. Bilgisayarlara kurulacak olan işletim sistemleri, iş durumlarına ve ihtiyaç duyulan sistemlere göre seçiliyor.

Windows server 2016 işletim sisteminin farklı sürümleri bulunuyor ve sürüm özelliklerine göre versiyon seçimi yapılıyor. İşletim sistemi, 26 Eylül 2016 tarihinde yayınlanmaya başladığı için Windows server 2016 olarak isimlendirilmiştir. İş senaryolarının daha kolay yapılmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Windows Server 2016 Nedir?

Microsoft Corporation şirketi, Windows NT işletim sistemi ailesini oluşturarak, iş senaryoları ve bilgisayarların kullanım amaçlarına göre işletim sistemi sürümlerini hazırlıyor. Windows server 2016 işletim sistemi, ev ve ofis bilgisayarları için geliştirilen Windows 10 işletim sistemi ile aynı zamanda geliştirilmiştir.

Kurumların iş organizasyonlarını gerçekleştirebilmek için güvenilir ve hızlı işletim sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Windows Server 2016 sahip olduğu uygulama yazılımları ile tüm işletmelerin ana bilgisayar ihtiyaçlarını karşılıyor. Ekim 2016 tarihinde yayınlanmış ve Microsoft tarafından yazılım destekleri 12 Ocak 2027 gününe kadar devam edecektir.

Windows Server Ne İşe Yarar?

Bilgisayar sistemleri, sunucu ya da lokal olarak kullanılır. Lokal bilgisayarlara Windows 10 ve diğer işletim sistemleri kurulumu yapılır. Windows server işletim sistemleri, sunucular için özel olarak tasarlanmış işletim sistemleridir.

İş dünyasında sunucu sistemleri üzerinden yapılan işlemlerin gelişmesi ve ihtiyaçların değişmesine bağlı olarak, güvenilir özeliklere sahip Windows server 2016 geliştirilmiştir.

Microsoft Corporation işletim sistemlerinden olan Windows server işletim sistemleri, sunucu ağlarının daha iyi yönetilmesini sağlar. Uygulama çalıştırma, veri depolama, iletişim özelliklerinin kullanılmasını sağlar.

Windows Server 2016 Kurulum Gereksinimleri

İşletim sistemi kurulumları için sunucuların sahip olması gereken gereksinimler belirleniyor.

Windows Server 2016 işletim sisteminin kurulumu yapılacak sunucularda olması gereken gereksinimler şunlardır:

  • İşlemci: 1.4 GHz 64 Bit,
  • Bellek (RAM): 2 GB,
  • Disk: 32 GB,
  • Ağ: Gigabit bant genişliği,

Sunucu gereksinimleri minimum değerler olarak gösterilmiştir. Sunucu özelliklerinin daha yüksek olması, sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Sanal makineye yapılacak kurulumlar için 512 MB Ram kapasitesi yeterli gelebilecektir. Gereksinim özelliklerine göre sunucu sistemleri hazırlandıktan sonra kurulum işlemlerine başlanabilecektir.

Windows Server 2016 Kurulum Adımları

Sunucu gereksinimleri karşılandıktan sonra işletim sistemi DVD’si sunucuya takılır ve yeniden başlatılırken bios ekranı üzerinden açılır ve kurulum penceresinin açılması sağlanır. Kurulum ekranında gösterilen language, preferences seçenekleri adımları takip edilerek işlem devam ettirilir.

Install now butonu tıklanır, işletim sisteminin otomatik olarak kurulması sağlanır. Bu işlemleri yapan her kullanıcı, sunucu bilgisayarına işletim sistemini kuracak ve lisans etkinleştirmesi yaparak kullanmaya başlayacaktır.

Windows Server 2016 için farklı sürümler sunulduğu için kurulum sırasında, işletim sisteminin sürümü seçilerek devam edilir. Kurulum sırasında kullanıcı adı ve password penceresinde özel ve unutulmayacak bilgiler kullanılmalıdır.

Windows Server 2016 Özellikleri

Sunucu bilgisayarları için özel geliştirilen ve kullanılmaya başlayan Windows Server 2016 işletim sistemi gelişmiş özelliklere sahiptir. Microsoft tarafından destekleme devam ediyor ve güncellemelerle yeni özellikler otomatik olarak alınıyor.

Windows server 2016 özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Active directory federation services,
  • Windows defender,
  • Remote desktop services,
  • Web application Proxy,
  • Windows PowerShell 5.1,
  • Soft restart,

Tüm özellikler, işletim sistemi kurulduğu anda aktifleşiyor ve işlemlerin yapılmasını sağlıyor. Yeni eklenen özellikler güncelleme ile gönderiliyor.

Windows Server 2016 Sürümleri

Windows server 2016 işletim sistemi, 26 Eylül 2016 tarihinde piyasaya sürüldükten sonra geliştirilen sürüm seçenekleri ile kurumların sunucu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamıştır. Sunucular için özel mimari ile tasarlanan işletim sisteminin 6 farklı sürümü bulunuyor.

  • Windows Server 2016 Datacenter,
  • Windows Server 2016 Standart,
  • Windows Server 2016 Essentials,
  • Windows Server 2016 MultiPoint Premium Server,
  • Windows Storage Server 2016,
  • Microsoft Hyper-V Server 2016,

Sürüm farkları incelenerek, sunucularda yapılmak istenen işlem türlerine göre işletim sürümü seçimi yapılarak kurulum işlemleri yapılmalıdır.

Windows Server 2016 Standart Sürümü

Windows server sürüm seçenekleri arasında yer alan standart sürüm, temel özellikleri içeriyor ve işlemci çekirdek yapısı ve sayısına göre kurulum sırasında lisanslama yapılabiliyor.

Lisanslama yapıldığında, sunucu üzerinde iki adet sanal server kurulumu yapılmasına izin verir. Yeni özelliklere sahip olan Windows server 2016 standart sürümü, host guardian service, device health attestation, remote desktop services gibi özellikleri barındırır.

Windows Server 2016 Destekleri

Microsoft Corporation tüm işletim sistemleri ile belirli bir süreye kadar destek hizmetleri sunuyor. Windows Server 2016 işletim sistemi için güncelleme destekleri, 12 Ocak 2027 tarihine kadar devam edecek ve tüm güncellemeler otomatik olarak yüklenecektir.

Windows Server 2016 Kurulum Diski

Windows server 2016 desktop experiance (standart) işletim sistemi sürümü, GUI tabanlı mimariye sahiptir. İşletim sistemi kurulumu yapıldığında, sunucu depolama sistemi üzerinde kurulum dosyaları yaklaşık 9 GB alanı kapsıyor.

Kurulum yapılacak sunucularda en az 9 GB ve daha fazla boş alanın olması gerekiyor. İşletim sistemi özellikleri ve rollerinin çalıştırılabilmesi için gereksinim olarak minimum 32 GB alanın olması öneriliyor.

Windows Server 2016 Yenilikleri

Microsoft, sistem yöneticilerinin iş operasyonlarına göre yenilikler yaparak, işletim sisteminin yeni özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Windows server 2016 ile gelen yenilikler arasında, nano server, container, nesned virtualization, Power Shell direct ve multiple desktop özellikleri yer alıyor.

İşletim sisteminde güvenlik zafiyetinin oluşmaması için nano server özelliğinin kurulumunu ve etkinleştirilmesini sağlıyor. İşletim sistemi içerisinde minimal alan kaplayarak geniş kapsamlı denetimler yapılmasını sağlıyor. Conatiner yeniliği ile Linux işletim sistemlerinde kullanılan özelliklerin, Windows server 2016 işletim sisteminde de kullanılmasını sağlıyor.