Windows Server Core Lisanslama Nedir? | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Windows Server Core Lisanslama Nedir?

Windows Server Core Lisanslama Nedir?

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Sunucu işlevselliğini ön plana çıkartanlar için windows server core lisanslama konusu son derece önemlidir. Bu lisanslama ile çok daha güvenli ve hafif bir işletim sistemini kullanmak isteyenler aradıklarını elde etmeyi başarırlar.

Lisanslama modeli kendi içerisinde farklı ölçütlere göre değişim gösterir. Böylece kullanıcılar hangi amaç ile satın alım işlemini gerçekleştirmek istiyorlarsa, buna göre doğru ürünü seçip satın alabilirler.

Windows Server Core Lisanslama Nedir?

Microsoft’a ait olan Windows Server işletim sistemlerini kullanmayı tercih eden kuruluşlar için üretilen Windows Server Core Lisanslama sistemi ile beraber farklı avantajların elde edilmesi mümkün hale gelir.

Bu işletim sistemi sayesinde sunucu, farklı sayılarda kullanıcı ya da fiziksel işlemci tarafından kullanılma hakkının elde edilmesini sağlar. İlk olarak ortaya koyulduğu zamanlardan itibaren kuruluşların gereksinimlerine göre farklı lisans seviyeleri sistem tarafından sunuluyor. Böylece kullanıcılar yasal olarak lisanslama süresi boyunca bu sistemi en iyi şekilde kullanma imkanına erişiyor.

Windows Server Core Lisanslama Hangi Amaç İle Kullanılır?

Sunucuların altyapılarının yönetilmesi başta olmak üzere, farklı iş uygulamalarını içerisinde barındırmak, ağ hizmetlerini etkili şekilde sunmak ve farklı sunucu tabanlı görevlerin yerine getirilmesi adına aktif olarak bu sistem kullanılır.

İlgili lisanslama modeli, kuruluşların hali hazırdaki gereksinimlerine göre sunucu işletim sistemlerine ait lisanslamaların gerçekleştirilmesini sağlarken aynı zamanda işletmelerdeki sunucu altyapılarının hem lisanslı hem de yasal şekilde işletilmelerine imkan sağlar. Bunun yanı sıra sunucu işletim sistemleri için ciddi anlamda önem arz eden performans, yönetim kolaylığı ve güvenlik konusunda da etkili sonuçlar elde edilir.

Windows Server Core Lisanslama Türleri

İşletmelerin talepleri doğrultusunda aşağıdaki lisanslama türleri Windows Server Core lisansları arasında kendine yer buluyor.

  • Kullanıcı Lisansı (Client Access License)
  • Sunucu Lisansı
  • Sanal Makine Lisansları
  • Uzaktan Masaüstü Servisleri (Remote Desktop Services)

Ortaya koyulan bu lisans türleri, işletmelerin kullanım alanlarına ve gereksinimlerine bağlı olarak tercih edilerek satın alınabilir.

Windows Server Core Lisanslama Avantajları Nelerdir?

Grafik arabirimi olmayan yapısı ile çok daha az sistem kaynağı tüketen bu lisanslama sistemi sayesinde performans anlamında da iyileşmeler söz konusu olur. Böylece, sunucuların işlevlerini çok daha verimli ve hızlı çalışması sağlanır. Grafik arabirimini meydana getiren bileşenlere sahip olmamasından dolayı saldırı yüzeyi de daha azdır. Olası güvenlik açıkları ve saldırılan risk düzeyi de öylece ciddi anlamda azalır.

Sistem yöneticilerinin sunucuları daha az düzeylerde yönetmesi, çok daha küçük yükleme alanına sahip olarak disk kullanım alanını azaltması, bulut hizmetlerinde ve sanal makine ortamlarında uyumunun daha yüksek düzeylerde olması da yine bu lisanslama sisteminin işletmelere sunduğu başlıca avantajlar olarak sıralanır.

Windows Server Core Lisanslama Süreci İşleyişi Nasıldır?

Lisanslama süreci başlangıcında işletmelerin mutlaka kullanmak istediği sistem gereksinimlerini belirlemesi gerekir. Genel olarak bu gereksinimler kendi içinde farklı faktörlere sahiptir.

Gereksinimlerin belirlemesinin sonrasında ise uygun olan lisanslama türleri incelenmeye başlanır. Tercih edilecek lisanslama türünün seçilmesinin ardından Microsoft’un yetki verdiği satıcılardan ya da resmi kanallardan satın alım işlemi gerçekleştirilir.

Satın alım ardından lisans anahtarının alınmasıyla beraber işletim sistemi sunucuya yüklenir ve aktivasyon işlemi gerçekleştirilmiş olunur. Lisanslama sürecinin tamamlanması ile beraber işletmelerin lisanslarını mutlaka doğru şekilde yönetmesi ve gerektiğinde güncellemelerini yapması ise oldukça önemlidir.

Windows Server Core Lisanslaması Hangi İşletim Sistemlerini Kapsıyor?

Windows Server 2016’ya ait Core sürümü grafik arabirimi bulunmayan ve sadece komut satırı arabirimi olan işletim sistemi olarak tanımlanır. Windows Server 2019’un Core sürümü de yine aynı özellikleri içerisinde barındırmasının yanı sıra güncellemelere ve daha yeni özelliklere sahip şekilde işletmelere sunulur.

Windows Server Core Lisanslama Kurulum ve Aktivasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

İşletim sisteminin kullanılması için ilk aşamada kurulum işleminin doğru şekilde DVD ya da USB bellek üzerinden yapılması gerekir. Yükleme işlemi yapılırken temel ayarların da yine sistem üzerinden yapılması gerekir.

Gerekli adımların atılarak kurulum devam ettirilirken lisans anahtarının ilgili yere girilmesi istenir. Lisans anahtarının girilmesi ile beraber internet ya da telefon üzerinden sistemin aktivasyonu yapılır. Ardından da Windows Server Core lisanslama işlemi sorunsuz şekilde gerçekleştirilir.

Windows Core Lisanslama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hiçbir olumsuz durum ile karşılaşmadan lisanslama işleminin yapılabilmesi adına mutlaka doğru lisansın seçilmesi gerekir.

Satın alınacak lisans mutlaka kullanıcı sayısına ya da sunuculara uygun olmalıdır. Lisanslar yalnızca Microsoft tarafından yetkilendirilmiş satıcılardan satın alınmalı ve lisans anahtarlarının doğru olduğundan emin olunmalıdır.

Etkili şekilde iletim sisteminin kullanılabilmesi adına düzenli şekilde lisanslar yönetilerek güncellenmelidir. Dikkat edilmesi gereken son adım ise lisans ihlallerinden kaçınmaktır. Çünkü lisanssız yazılım kullanmak çeşitli yasal sorunlara sebebiyet verebilir.

Neden Windows Server Core Lisanslama Tercih Edilmelidir?

Daha az güvenlik açığı başta olmak üzere yüksek performans, daha düşük düzeylerde bakım gereksinimi, yükleme alanının küçük olması, sanallaştırma desteğinin yüksek seviyelerde olması ve yönetiminin son derece kolay yapılması; işletmeler için bu işletim sistemini avantajlı hale getirmeyi başarıyor.

Windows Server Core Lisanslama Güvenilir Mi?

Farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmeler için güvenlik her zaman önemli olan konuların başında geliyor. Windows Server Core işletim sistemi düzenli olarak güvenlik güncellemelerini alması sayesinde işletmelerin sürekli olarak güncel ve güvenli şekilde çalışmasına olanak sağlar.

Bunun yanı sıra uygulamalar ve işletim sistemi arasında daha katı izolasyon sağlaması, çok daha hafif yapıda olmasından dolayı kaynakların en verimli şekilde kullanılması anlamına gelir. Böylece güvenlik önlemlerinin uygulanışı çok daha etkili halde gerçekleştirilir. İşletmeler, lisanslamanın getirmiş olduğu yüksek güvenlik ile gerekli adımları atmayı başarırlar.