Windows Server Standart Ve Datacenter Farkı Nedir? | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Windows Server Standart Ve Datacenter Farkı Nedir?

Windows Server Standart Ve Datacenter Farkı Nedir?

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Windows server standart ve datacenter farkı sunucuya kurulacak olan sanal işletim sistemi sayısıdır. Microsoft Corparation, sunucu bilgisayarları için geliştirmiş olduğu Windows server işletim sistemlerini farklı özellik ve işlevsellik ile farklı sürümler halinde yayınlıyor. Windows server sunucu işletim sistemi sürümleri üçe ayrılıyor Bunlar, Essentials, datacenter edition ve standart edition sürümleridir.

Windows Server Sürüm Farkları

Windows server standart edition ve Windows server datacenter edition olarak geliştirilen iki sürüm arasındaki en temel fark şudur:

  • Windows server standart sürümü kurulu fiziksel sunucu üzerinde en fazla 2 sanal makine kurulumu yapılabilir.
  • Windows datacenter edition sürümü kurulu fiziksel sunucu üzerinde sınırsız sayıda sanal makine kurulumu yapılabilir.

İşletmeler, sunucu üzerinden yapacakları işlemlere, kullanıcı sayısına ve işlevsellik özelliklerine göre işletim sistemi türü ve sürümünü seçerler. Standart ve datacenter sürümleri arasındaki farklı inceleyenler, ihtiyaçlarına göre tercihlerini yapabilecektir.

Windows Server İşletim Sistemi

Windows server işletim sistemi sürümleri, Microsoft Corparation tarafından, iş alanı ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere göre hazırlanıyor.

Sunucu bilgisayarlara kurulan Windows server işletim sistemleri ile sunucularda, uygulama çalıştırma, veri depolama yönetimi, iletişim işlevlere ve sunucu ağlarının yönetimi gibi işlemler yapılabiliyor.

İşletim sistemi sürümleri, sunucu yönetimi ile ilgili yetkilendirme yapılmasını sağlar ve sadece yetkilendirilmiş kişilerin, sunucu ağlarını yönetmesine izin verir. Bu sunucu üzerindeki tüm veri ve işlem güvenliğini en iyi şekilde sağlamaya çalışır.

Windows Server Standart

Windows Server işletim sistemleri, server 2016, server 2019 ya da server 2022 gibi yayınlanma tarihlerine göre farklı isimlerle piyasaya sürülür. Windows Server işletim sistemlerinin her birisinin standart sürümü vardır.

Standart sürümü, sunucu yönetimlerinin daha esnek yapılmasını sağlar. İşlem rolleri seçeneklerinin birden fazla sunucuya ayrılması ve sistem yönetiminin daha güvenli olmasını sağlar. Fiziksel sunucu üzerine kurulacak olan iki sanal makinenin çalıştırılmasına ve kullanılmasına izin verir.

Windows Server Datacenter Nedir?

Windows Server işletim sistemleri sürüm seçeneklerinden birisi de datacenter editiondur. İşletim sistemi lisanslama işlemleri ile belirlenen tüm fonksiyonlar ve özellikler kullanılabilir.

Windows server datacenter, kurulum yapılacak olan bir ana sunucu üzerinde sınırsız sayıda sanal makine kurulumuna izin veren ve sanallaştırma işlemlerinin daha kolay yapılmasını sağlayan işletim sistemi sürümüdür.

Büyük işletmeler, tek bir sunucu üzerinde kurulu bulunan sınırsız sayıdaki sanal makine ile tüm çalışanlarının kendilerine özel alanlarda çalışmalar yapmalarını sağlar.

Windows Server 2019 Sürüm Özellikleri

Windows Server 2019 işletim sistemi Ekim 2018 tarihinde piyasaya çıkartılmış ve temel destekler 9 Ocak 2024, genişletilmiş destek hizmetleri ise 9 Ocak 2029 tarihine kadar devam edecektir.

İşletim sisteminin standart ve datacenter özellik farkları şunlardır:

  • Standart datacenter
  • Windows server temel işlevleri: var var
  • Hibrit entegrasyon: var var
  • Bütünleşik altyapı: var var
  • Sanal makine izinleri: iki VM, Sınırsız
  • Depolama çoğaltma: var var
  • Koruyucu hizmetler var var,
  • Korumalı sanal makineler yok var
  • Yazılımla tanımlanmış depolama yok var
  • Yazılımla tanımlanmış ağ yok var

İki sürüm arasındaki farkları inceleyenler, sunucularında yapmak istedikleri işlemlere göre seçimini yapabilecek ve lisanslama yöntemi ile kurulumlarını gerçekleştirebilecektir.

Windows Server Datacenter Kurulumu

Windows server işletim sistemlerinin datacenter sürümü, grafik kullanıcı arayüzü özelliğinden dolayı en çok tercih edilen ve kolay kurulum yapılan işletim sistemidir. İşletim sistemi kurulum DVD’si ile kurulum adımlarını başlatanlar öncelikle kurulum dilini seçiyor ve işlem adımlarını takip ediyor. Kurulum aşamasında lisans sözleşmesi kabul edilir ve daha sonra yönetici hesabı için parola belirlenerek devam eden adımlarla kurulum tamamlanır.

Windows Server Datacenter Neden Tercih Edilir?

İşletmeler ana sunucu bilgisayarları üzerinden tüm veri akışlarını ve işlemleri kontrol etmek ister. Windows server işletim sistemleri, çoklu kullanıcı ve veri depolama özellikleri ile işletmelerin sunucu ağ yönetimini kolaylaştırır.

Windows server datacenter sürümü, sunucu üzerine istenildiği kadar sanal makine kurulmasına izin verdiği için tercih edilen sürümler arasında yer alıyor. İşletmeler, sınırsız sayıda sanal makine kurulumu yapabildiği için tüm işlemlerini bir ana sunucu üzerinden yapabiliyor.

Windows Server Standart Sürüm Tavsiyesi

Windows server standart sürümü yeni ve gelişmiş teknolojilere sahip işletim sistemi olarak sunulur. Lisanslama modeli ve teknik özellikleri açısından datacenter sürümüne benzer. Kurulduğu sunucu üzerinden sınırsız sayıda kullanıcının işlem yapmasına izin verir. Sanallaştırma özelliği sınırlı olduğu için daha çok sanallaştırılmamış ve sanallaştırmaya ihtiyaç duymayan ortamlar için tavsiye edilir.

Windows Server Lisanslama

Windows server işletim sistemi sürümleri, ücretsiz olarak da sınırlı bir şekilde kullanılabiliyor. İşletim sistemi sürümünün tüm özelliklerinden faydalanmak isteyenler, ücretli lisanslama yaparak yeni ve gelişmiş teknolojilerin sunduğu tüm imkanlardan faydalanabilirler. Lisanslama işlemleri, kurulum yapılacak olan sunucu başına yapılır.

Her lisans, bir sunucuda kullanılabilir ve aynı anda birden fazla sunucuda kullanılmasına izin verilmeyebiliyor. İşletim sistemi lisanslarına sahip olanlar, sunucularını sıfırlayarak yeniden kurulum yaptıklarında da sahip oldukları lisansı kullanabiliyorlar. Windows server işletim sistemi versiyonu için verilen teknik destek devam ettiği sürece tüm güncellemeler alınabiliyor.

Windows Server Lisans Anahtarı Satın Al

Online işlemlerle, Windows server işletim sistemi sürümleri lisans anahtarı satın alma işlemleri yapılabiliyor. İşletim sisteminin kullanım amacına göre sürüm seçimi yapılmalı ve sürüm için sunulan lisans anahtarı satın alınmalıdır.

Windows server işletim sistemlerinin versiyonlarına göre standart ve datacenter sürümleri arasındaki farklar incelendikten sonra ürün sepete eklenerek hemen satın alınabilir. Dijital ürün olarak sunulduğu için ürün teslimatı hemen gerçekleşir. Alınan orijinal lisans anahtarı bir sunucu içindir ve aynı sunucuda format sonrasında da kullanılabiliyor.