Windows ve Linux İşletim Sistemi Arasındaki Farklar | Win 10 key, Windows 11 fiyat, Office 365 PintiPin
Anasayfa / Blog / Windows ve Linux İşletim Sistemi Arasındaki Farklar

Windows ve Linux İşletim Sistemi Arasındaki Farklar

Okuma süresi Okuma süresi : 6

Bilgisayar kullanıcılarının en fazla tercih ettiği Windows ve Linux işletim sistemi arasındaki farklar dikkat çekicidir. Kod yapısından, üreticisine, dosya sisteminden güvenliğe kadar görülen farklar işletim sistemi konusunda seçim yapmakta zorlanan kişilere yardımcı olur. Bu iki işletim sistemini birbirinden ayırmaya yardımcı olan farkları açıklayacağız.

Windows İşletim Sistemi Nedir?

Bilişim pazarında tercih edilme oranı hayli yüksek olan Windows 1985 yılından beri kullanılan işletim sistemidir. İşletim sisteminin basit yapısının bulunması dünya genelinde kullanılmasını sağlamıştır. GUI grafik ara yüzüne sahip olan işletim sisteminin kişisel bilgisayarlarda ve kurumsal bilgisayarlarda kullanılır.

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Windows’un en büyük rakibi olan Linux işletim sistemiyse 1991 yılından beri kullanımdadır. Kullanıcılar tarafından özelleştirilebilir olması tercih edilme oranını artırmıştır. Depolama cihazı, kişisel bilgisayarlar ve oyun konsollarında bu işletim sisteminin bulunduğu görülür.

Windows Ve Linux İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

İnsanlar tarafından yaygın kullanılan Windows ve Linux işletim sistemleri arasındaki farkları birkaç yönden incelemek mümkündür. Böylelikle kullanıcıların aradıkları özellikleri taşıyan işletim sistemini seçmelerine yardımcı olunmuş olur.

Windows ve Linux işletim sistemleri arasındaki farklar şunlardır;

  • Üretici farkı
  • Kaynak kod farkı
  • Dosya sistemi farkı
  • Uygulama uyumluluğu farkı
  • Güvenlik farkı
  • Kullanım kolaylığı farkı
  • Oyun deneyimi farkı
  • Lisans farkı

İşletim sistemi seçiminde kararsızlık yaşıyorsanız farklar inceleyerek seçiminizi yapabilirsiniz. Böylelikle dünya genelinde en fazla kullanılan işletim sistemlerinden birisini kullanmış olursunuz.

Üretici Farkı

Windows ve Linux arasındaki ilk farkı üreticileri oluşturur. Linux işletim sistemi Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Bu sistemin gelişiminde ise üretici firma olarak Linux Vakfı geçer. Bu sistem 1991 yılından beri kullanımdadır.

Windows işletim sisteminin üreticisi ise Bill Gates isimli yazılımcıdır. Bu sistemin üretici firması ise Bill Gates’in sahibi olduğu Microsoft firmasıdır. Bu sistem 1985 yılından beri kullanımdadır.

Kaynak Kod Farkı

İşletim sistemleri arasındaki ikinci fark kaynak kodlarındaki farktır. Windows sistemi kapalı kaynak kodluyken Linux açık kaynak kodludur. Windows’un kod sistemine yalnızca belirlenen kişiler erişim sağlar ve kodlar üzerinde işlem yapabilir. Ancak açık kaynak koda sahip Linux’ta kodların değiştirilmesi her kullanıcı tarafından gerçekleştirilebilir.

Linux için açık kaynak kod yapısı hem avantaj hem de dezavantaj sağlar. Kodlar üzerinde kullanıcılar işlem yapabildikleri için karşılaşılan her programın kodlar üzerinden düzeltilmesi mümkün olur.

Ancak hackerlerin kodlara ulaşma ihtimalinin olması tehlike oluşturur. Windows’ta ise kullanıcılar yeni bir sürüme geçmedikleri sürece aynı kodlara sahip yazılımı kullanmaya devam ederler.

Dosya Sistemi Farkı

Linux’un dosya sistemi bulunan her öğe dosya olarak kabul edilir. Ayrıca kök dizinler ve alt dizinler işletim sisteminin dosya yapısını oluşturur. Bu da ortaya karmaşık bir dosya sisteminin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca tek bir dizin içerisinde aynı isme sahip birden fazla dosya bulunabilir ve kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulan dosyanın bulunması konusunda karmaşa yaşanır.

Windows’ta dosya sisteminin sürücülerde saklanması sağlanır. Böylelikle sürücüde dosya yolunu bilen kişilerin kolayca dosyalarına ulaşmaları mümkün olur. Ayrıca bu işletim sisteminde tek bir dizinin içerisinde aynı isme sahip tek bir dosyanın bulunması mümkün olur.

Windows işletim sisteminde yüklü olan fare, klavye, cd rom veya sürücüler aygıt olarak isimlendirilirken Linux’ta bu öğeler de dosya olarak kabul edilir.

Uygulama Uyumluluğu Farkı

İki işletim sisteminin uygulama uyumluluğu konusunda da farkları vardır. Windows’a uyumlu olacak şekilde hazırlanan program ve uygulama sayısı oldukça fazladır. Özellikle bu sistemin milyar üzerinde kullanıcısının bulunması yazılımcıların yeni programlarını ve uygulamalarını Windows’a uyumlu şekilde hazırlamalarını sağlar.

Linux işletim sistemine uyumlu olarak hazırlanan uygulama ve programlar da bulunur. Ancak Windows’a oranla bunların sayısı daha azdır. Ayrıca bu işletim sisteminde sürücülerin uyumluluğu konusunda da çok fazla sıkıntı vardır.

Güvenlik Farkı

Güvenlik Linux ve Windows arasındaki en önemli farklardan birini oluşturur. Güvenlik konusunda Linux daha önde olan bir işletim sistemidir. Bunda kötü amaçlı yazılımcının Windows’u hedef almasının etkisi vardır. Bu nedenle Windows işletim sistemini taşıyan bilgisayarların daha fazla siber saldırıya maruz kaldığı görülür.

Linux güvenlik konusunda daha avantajlıdır. Bunda hedef alınmamasının yanı sıra yaşanan güvenlik sorunlarının hızlı şekilde çözülüyor olmasıdır. Kaynak kodlarında yapılacak birkaç düzenleme ile problem ortadan kaldırılır.

Kullanım Kolaylığı Farkı

Windows ve Linux kullanım kolaylığı açısından birbirinden ayrılır. Windows işletim sistemini temel bilgisayar bilgisine sahip olan her yaştaki bireyin kolay şekilde kullanması mümkündür. Ancak Linux Windows’a göre daha karmaşık görülür. Buna rağmen Linux üzerinde yapılan yenilikler kullanım kolaylığının artması üzerinde önemli bir gelişme gösteriyor.

Oyun Deneyimi Farkı

Bilgisayarlar ofis işleri dışında en çok oyun için kullanıldığı bilinir. Buna bağlı olarak iki işletim sisteminin oyun deneyiminin karşılaştırılması gerekir. Karşılaştırma yapıldığında Windows öne geçer. Çünkü bu işletim sistemine göre hazırlanan çok fazla oyun vardır ve işletim sistemi sürümlerine göre oyunlar kolaylıkla edinilerek oynanır.

Linux işletim sisteminde uyum gösterecek oyun sayısı az değildir. Ancak nette görülen her oyunun bu sisteme uyumlu olacak şekilde geliştirildiğini söylemek zordur. Özellikle Steam tarafından son zamanlarda yapılan değişiklikler Linux üzerinde oynanabilecek oyun sayılarında ciddi artış sağlamıştır.

Lisans Farkı

Linux ve Windows lisans farklılığına da sahip olan işletim sistemleridir. Kullanıcılar Linux işletim sistemini ücret ödemeden kullanma imkanına sahiptirler. Ancak Windows işletim sistemini kullanmak istediklerinde ücret ödemeleri şarttır.

Kullanıcılar Windows’un tüm özelliklerini bilgisayarda kullanmaya istiyorsa lisans ücretini ödeyerek kullanabilirler. Bu ücreti ödemedikleri durumda sınırlı özelliklerden yararlanma imkanları olur.

Linux işletim sistemi üzerine hazırlanan uygulamalar veya geliştirmeler için ücret ödenmesi gerektiği durumlar vardır. Ancak bu durum şirketlerle veya kullanılan uygulama ile sınırlıdır. Linux’un temeline sahip olmak için herhangi bir ücretin ödenmesi gerekmez.